Zlatiborska publika uživala uz zvuke trube na Kraljevom trgu (VIDEO)

tru

Na letnjoj pozornici na Kraljevom trgu na Zlatiboru 24. jula 2022.godine održan je koncert duvačkih orkestara i smotra narodnog stvaralaštva. Tradicionalna manifestacija “Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva”, koja je negovala zvuke trube blizu pola veka,prerasla je u koncert revijalnog karaktera.

Na samom početku programa publiku je pozdravio orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja numerom „Zlatibore moj zeleni bore“. Ovaj orkestar učestvovao je na jubilarnom 60. Dragačevskom Saboru trubača, a po prvi put je nastupio na ovoj pozornici. Igrama sa Zlatibora i iz Mačve predstavili su se članovi Udruženja za negovanje narodne tradicije “Zlatibor” iz Čajetine. Do prošle godine omladinski, a po prvi put kao seniori nastupili su članovi orkestra Miroslava Đunisijevića, osvajači mnogih nagrada na takmičenjima mladih orkestara u
Požegi, Prijepolju, Bajinoj Bašti i na finalnom takmičenju u Guči.

Nakon igre, pesme i zvukova trube, publici se predstavio Aco Marković,majstor frule i dvojnica, autor i kompozitor muzike iz Sirogojna. Usledio je nastup orkestra Aleksandra Grujičića iz Draglice, dobitnika nagrade na predtakmičenju duvačkih orkestara u Prijepolju i višegodišnjeg učesnika Sabora trubača na Zlatiboru. Zvucima “zlatne trube” publiku je pozdravio orkestar Ivana Jovanovića iz Užica,višegodišnji pobednik Sabora trubača na Zlatiboru i Sabora u Guči.

Čast da zatvori ovogodišnji koncert duvačkih orkestara na Zlatiboru pripala je orkestru Jovice Jovanovića iz Lunovog Sela, dobitniku nagrade za najizvornije muziciranje na prošlogodišnjem Dragačevskom saboru trubača.

Organizator koncerta je Kulturni centar Čajetina, a stalni pokrovitelj je opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Izvor: Turisitčka organizacija Zlatibor
Foto: Zlatiborpress

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: