Zlatibor postaje centar za bazične pripreme sportista

Teren fudbalski

Među mnogobrojnim investicionim planovima o dodatnom uređenju Zlatibora, izdvaja se projekat gradnje fudbalskih terena koji bi proširio ponudu najpopularnije turističke destinacije u Srbiji.

Prema idejnom projektu, planirana je izgradnja 15 fudbalskih terena sa pratećim sadržajima po svim standardima UEFA. U pitanju je investicija opštine Čajetina iza hotela Tornik, ka Ribničkom jezeru, na potezu gde su sada tereni sa veštačkom podlogom.

„Nije iznenađenje što će ovi objekti biti na Zlatiboru, jer je detaljnim urbanističkim planom, opština Čajetina odredila da baš na tom mestu izgradi sportske sadržaje namenjene pripremama vrhunskih ekipa“, kaže za Biznis.rs direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.Kada se završe razvojni planovi opštine Čajetina to će biti pešačka zona koja će povezati centar Zlatibora, Kraljev trg, sa novim sportskim kompleksom.

„Uvideli smo šansu da se razvojem ovakvog projekta jako pozicioniramo kao idealno mesto za bazične pripreme sportskih ekipa. Ideja nam je da kasnijim unapređenjem te sportske infrastrukture privučemo najveće svetske klubove“, objašnjava Živanović.

Samom pojavom idejnog projekta reagovali su i drugi investitori, tako da naš sagovornik najavljuje skori dolazak poznatog svetskog lanca hotela koji je zainteresovan za ulaganje.

„Projekat sportskih terena daje mogućnost proširenja u svim pravcima. Videli smo jednu ozbiljnu šansu i potencijal da postanemo centar bazičnih priprema za sportiste“, dodaje Živanović.
Već u letnjoj sezoni Živanović najavljuje da će na pripreme doći fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana, sigurni su košarkaši crno-belih, ženska košarkaška reprezentacija. Cilj je da se u kratkom periodu privuku najbolje svetske ekipe, kao što su bili recimo košarkaši Panatinaikosa, koji su u ranijem periodu već organizovali pripreme na ovom mestu.

Na pitanje da li se vidi kraj investicijama na Zlatiboru, Živanović odgovara da će se graditi dok ima interesovanja klijenata.

„Trudimo se da na destinaciji usmerimo gradnju kako bi odgovarala lokalnom stanovništvu i turistima, trudeći se da napravimo balans. Što se tiče gradnje, u pitanju su privatne investicije i dokle god tržište bude bilo zainteresovano i ljudi budu kupovali nekretnine, gradiće se. Na to ne možemo da utičemo. Lokalna samouprava i stanovništvo žive od prihoda od gradnje“, objašnjava Živanović.

Upravo iz tog razloga ukazuje na značaj novog sportskog kompleksa i pratećih sadržaja.

„Lokalna samouprava se trudi da dešavanja pomeri iz samog centra otvaranjem novih mikrolokaliteta. Iduće godine će biti urađene nove biciklističke i pešačke staze.
Pešaci će moći da već naredne sezone prođu uređenom stazom od centra do Ribničkog jezera. Pokušavamo da sa dodatnim sadržajima rasteretimo centar“, dodaje Živanović.
On smatra da će novim investicijama Zlatibor učvrstiti poziciju najpopularnije destinacije.

„Mi se trudimo da se kroz ovakve investicije okrenemo turistima, sadržajima koji su atraktivniji i koji privlače nove zainteresovane. Pokušavamo da turistima prezentujemo svu lepotu i širinu samog Zlatibora i sa razvojem ovakvog sadržaja kao što će biti taj sportski park, kao što je gondola, kao što su atrakcije u okolini, Zlatibor će sigurno imati dobru perspektivu i privući još veći broj turista u godinama koje dolaze“, zaključuje Živanović.

Izvor: Biznis.rs
Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: