“Virtuozi” otvorili Kulturno leto na Zlatiboru, nastupiće i Partibrejkersi, Nina Badrić, Beogradski sindikat

Virtouzi - naslovna

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru, u petak 15. jula koncertom simfonijskog orkestra “Virtouzi” pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića i zvanično je počela manifestacija “Kulturno leto”.

Koncert je počeo finalom uvertire “Vilijem Tel” italijanskog kompozitora Đoakima Rosinija, a potom je usledio i španski kolorit i delovi “Karmen” , jedne od najpopularnijih opera francuskog kompozitora Žorža Bizea.
Sopran Sofija Petrović, umetnica koja je svoju karijeru gradila u čuvenoj pariskoj operi otpevala je čuvenu “Habaneru” i “Uvertiru”, a sjajni rumunski tenor Remus Alezaroae izveo je dve napolitanske arije upotpunjene poznatom hebrejskom pesmom “Hava nagila”, kao i čuvenim “Čardašom” Vitoria Montija. Prvak temišvarske opere maestralno je izveo i veoma zahtevnu tenorsku ariju “Nessun dorma” Đakoma Pučinija iz opere “Turandot” koju su sa uspehom izvodili samo najveći svetski tenori.

Potom su usledili latino ritmovi dva meksička i jednog brazilskog kompozitora, kao i neizostavna muzika za film “Pirati sa Kariba”. Finale večerašnjeg programa pokazalo je da je publici ipak najdraža domaća muzika, kada su usledile numere” Poskok i Moravac”, kao i “Pašona” u aranžmanu Blagojevića , “Đelem Đelem” i “Žikino kolo” u aranžmanu Vrtačnika i za kraj “Vranjska svita” takođe u aranžmanu Blagojevića.

Festivalski orkestar “Virtouzi” čine izabrani najvrsniji instrumentalisti iz naše zemlje koji plene umećem i energijom na sceni, a to su pokazali i večeras kada su se odazvali zlatiborskoj publici na bis i odsvirali numere “Zajdi, zajdi”, Eduardo di Kapua –“ O sole mio”, Ofenabahov “Kan kan”, a za kraj “Pukni zoro” i “Marš na Drinu”. Predvodi ih maestro Bojan Suđić, najveće dirigentsko ime na ovim prostorima, čija karijera obiluje nastupima sa brojnim najrenomiranijim ansamblima iz čitavog sveta.

Dugo očekivani početak Kulturnog leta privukao je veliko interesovanje i posetu. Posebna atrakcija bila je nova multimedijalna fontana na jezeru koja je svojim „plesom” dodatno podigla atmosferu, a publika je delove koncerta mogla da prati i na vodenom bimu. Sledeći događaj na programu je već 18. jula kada će na Kraljevom trgu nastupiti ženska pevačka grupa “Ogrlica od bisera” od 20 časova.

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: