U fondu biblioteke Ljubiša R. Đenić oko 54.000 naslova

biblioteka

U svom knjižnom fondu, biblioteka “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini ima preko 50 000 knjiga. Početkom maja, bibliotekari su krenula sa revizijom bibliotečko-informacione građe i izvora da bi krajem septembra ovaj obiman i odgovoran posao bio priveden kraju. U Novu godinu čajetinska biblioteka će ući sa fondom od 53 917 monografskih publikacija.

Revizija bibliotečke građe u biblioteci “Ljubiša R. Đenić” obuhvatila je knjige sa pozajmnog, dečjeg i zavičajnog odeljenja kao i ogranka biblioteke na Zlatiboru radi utvrđivanja stvarnog brojčanog i fizičkog stanja inventarisanih knjiga i njihove aktuelnosti, a koje su u vlasništvu biblioteke.

“Revizija je rađena po novom, KOBIS sistemu, pomoću bar kod čitača i prema Zakonu o bibliotečkoj delatnosti, bilo je više osnova za otpis bibliotečke građe kao što su npr. fizičko oštećenje i dotrajalost knjige, zatim neaktuelnost publikacije, kao i zastarelost evidencije korisnika zaduženja. Ima knjiga koje su pre više godina pozajmljene iz biblioteke i nisu vraćene, a vodile su se kao vlasnišvo biblioteke. Takve knjige smo otpisali”, objašnjava Ljiljana Rakić, iz čajetinske biblioteke.

Nakon izvršene revizije, ustanovljeno je da biblioteka “Ljubiša R. Đenić” poseduje 53 917 monografskih publikacija. Pošto čajetinska biblioteka nije depozitna poput Narodne biblioteke Srbije, ona nije u obavezi da čuva sve primerke knjige a nema ni dovoljno smeštajnog prostora za to, tako da je, kao što propisi nalažu, otpisanu građu ponudila prvo Narodnoj biblioteci, a potom bibliotekama i školama u okruženju.

Izvor: Zlatiborpress
Fotografija: Zlatiborpress

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: