Treći život Titove vile na Zlatiboru

Apartmanski kompleks Titova vila Zlatibor sa predratnim zdanjem u sredistu, foto S.Jovicic,

Titova vila u naselju Palisad na Zlatiboru odolela je lomovima vremena i promenama vlasnika. Od prošle godine, renovirana i pretvorena u muzej-restoran, deo je prostranog apartmanskog kompleksa. Vraćen joj je nekadašnji sjaj, živi svoj treći život.
Zdanje je pre 85 godina podigao imućni advokat Aleksandar Pavlović (1885.-1969.), koji je u to vreme doprineo i unapređenju zlatiborskog turizma. Nezvanični naziv vile bio je ”Malgre Andree” (”Uprkos Andre”), iza kojeg stoji priča o supruzi vlasnika Pavlovića, gospođi Andre, poreklom Francuskinji. Ima zapisa da se ona protivila nameri supruga da sagradi ovu vilu na tada ”udaljenom i divljem Zlatiboru”. Ali advokat je bio ustrajan u svojoj nameri.
Međutim, naredne godine dale su za pravo gospođi Andre. Po završetku Drugog svetskog rata nova vlast je konfiskovala Pavlovića vilu, uvrstivši je među reprezentativne objekte koji su Josipu Brozu Titu dati na korišćenje. Prema nekim svedočenjima,doživotni predsednik SFRJ u njoj nikad nije prespavao – miliji mu je bio boravak u obližnjem modernom hotelu ”Palisad”. Samo je 1974. prisustvovao kratkom ručku u dvorištu vile po njemu nazvane. Pre toga, 1967. godine, skupština sreza Titovo Užice dodelila je vilu na korišćenje Televiziji Beograd, pa je RTS decenijama zatim koristio Titovu vilu.
Kad je došlo doba vraćanja nekad oduzetog, potomci Aleksandra Pavlovića zatražili su od države da im vrati ovo zdanje. U julu 2012. Agencija za restituciju Republike Srbije donela je rešenje o vraćanju vile i dva placa oko nje, ukupne površine 1,8 hektara. Uzalud se RTS na ovakvu odluku žalio, uz argumente da im Titova vila služi za obavljanje delatnosti, da u njoj snimaju svoje programe i održavaju likovnu koloniju.
Za atraktivni plac u drugoj polovini prošle deceiije zainteresovali su se investitori. Tako je nastao apartmanski kompleks ”Titova vila Zlatibor” sa šest zdanja (nazvanih ”Vardar”, ”Avala”, ”Durmitor”, ”Jahorina”, ”Istra” i ”Triglav”), od kojih je pet završeno, sa ukupno 350 apartmana. U središtu kompleksa je Titova vila kao muzej-restoran, koji je posle višemesečne restauracije otvoren u oktobru prošle godine.
– Originalno zdanje Titove vile, koja je kao zaštićeno kulturno dobro očuvana i renovirana, sada kao muzej-restoran nastavlja da čuva istoriju pružajući posetiocima priliku da zavire u deo njene prošlosti.
Specifičnost ovog restorana ogleda se u ”rekonstrukciji” specijaliteta koji su se u raznim prilikama posluživali Josipu Brozu i njegovim gostima – piše na sajtu apartmanskom kompleksa ”Titova vila Zlatibor”.
– Tu je izbor jela iz bogatih dnevnika Titovih obroka, tako da gosti mogu da probaju kijevsku piletinu kako je svojevremeno služena Branku Ćopiću. Tu je i oslić pripremljen kako ga je zajedno s Titom i Jovankom jela engleska princeza Margareta, a može se naručiti i pasta kakvu je Sofija Loren pripremala za predsednički par – ističu u ovom muzej-restoranu, uz napomenu da je Tito uživao u hrani sa uparenim vinima, pa je pred gostima i bogat odabir domaćih, francuskih i italijanskih vina.
(Objavljeno u ”Politici” autor Branko Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: