Slike i skulpture udružene u pozlati zlatiborske galerije

Umetnici Lidija Zivkovic i Darko Kuzmanovic kraj svojih dela izlozenih u Kulturnom centru Zlatibor, foto S.Jovicic

Neobične skulpture spiralnih linija i slike apstraktnog izraza s prizorima vode i riba, spoj stvaralačkih poetika vajara i slikarke,povezane su u celinu pozlatom i motivom tišine. Uz poruku da istinu i prosvetljenje potražimo unutar sebe, što dalje od štetnih spoljnih uticaja.
To je izložba ”Tišine”, zajednički poduhvat Lidije Živković i Darka Kuzmanovića, otvorena 11. avgusta u galeriji Kulturnog centra Zlatibor.
– Ova ”Tišina” u hramu kulture na Zlatiboru zapravo je umetnički poziv da uđemo u hram unutar sebe, u tu tišinu, i odatle delujemo dalje – rekla nam je slikarka i arhitekta iz Pančeva Lidija Živković, dodajući: –Darko i ja se znamo preko 20 godina, a samo smo jednom na početku imali zajednički projekat i evo sada. Kad smo postavili ovu izložbu izgledalo je kao da smo
dela stvarali zajedno u jednom ateljeu. A radili smo odvojeno, svako za sebe, po sličnom konceptu. Tako smo, naizgled na drugačiji način, težili ka istom: to je osvešćenje neke naše dubine za koje mislimo da je potrebno malo ostati u tišini, osloboditi se spoljnih uticaja kako bi čovek mogao da oseti mnoge stvari. Pa kad smo dela sklopili to se jako dobro složilo,
jer smo tragali za istim stvarima. Slike i skulpture mogu zajedno, nadopunjuju se, ne konkurišu jedne drugima. A zlatna boja je simbol nečega što je trajno, vrhunski postojano, simbol istine, najviše vrednosti.
Akademski vajar iz Beograda Darko Kuzmanović kaže da su Lidija i on na ovom opusu počeli da rade pre godinu i po. Do sada je bilo samo jedno izlaganje te postavke (u beogradskom SKC-u, s tim što je ova zlatiborska dopunjena). – Sabrali smo se oko iste ideje: da prenesemo publici naša razmišljanja i osećanja u vezi života, umetnosti, estetike. Ideja vodilja nam je da se treba okrenuti ka unutra, ne prema spoljašnjosti, jer ono što spolja guši naša čula to nas na neki način odvraća od naše suštine.
Potrebno je da osetimo unutrašnje izvore, tako da nam je taj motiv zajednički. Ovi objekti i slike su traganja za središtem bića koje je uvek čisto, svetlo. Otuda ovde i toliko zlata koje simboliše tu čistotu – izjavio je Kuzmanović.
Izložbu ”Tišine” otvorio je sveštenik iz Beograda Saša Sovilj, rekavši da je umetnost plod duhovnosti, susreta duha i materije koje se dešava upravo u tišini, kako je i naziv postavke. – Umetnost nam je data kao božji dar da svet spašava svojom lepotom, preobražava ga, nudi odgovore, bori se protiv prolaza i zaborava – rekao je, uz ostalo, Sovilj pred posetiocima u galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

Izvor: Politika – tekst napisao Branko Pejović

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: