S energetskim pasošem se putuje ka uštedama

Hotel Olimp na Zlatiboru ovih dana, foto S.Jovicic

Uskoro će decenija otkada je posećeni zlatiborski ”Olimp” postao prvi hotel u Srbiji koji je dobio energetski pasoš. To je sertifikat o energetskim svojstvima zgrade sa vidljivom godišnjom potrošnjom energije
za grejanje, smanjenim troškovima , očuvanjem životne sredine. Te 2013.godine bilo je i onih koji su ovakav iskorak smatrali neobičnim, ali je vreme brzo potvrdilo opravdanost ”Olimpovih” opredeljenja i ulaganja.
Sada, u doba kad je svuda zaživela svest o racionalnom odnosu prema energiji, a o energetskim pasošima se više govori i zna, ovaj zlatiborski hotel ubira plodove te poslovne vizije. Ističu ovde načinjene uštede u
korišćenju toplotne energije za grejanje.
– Hotel se u potpunosti greje sistemom voda-voda pomoću toplotnih pumpi i jedan od kurioziteta je da su ukupni troškovi grejanja smanjeni za pet puta, dok je o emisiji štetnih gasova suvišno i govoriti. Zgrada je po tome
svrstana u visoku ”B” kategoriju. Energetski pasoš je još jedna potvrda da je hotel ”Olimp” privržen ekološkim stremljenjima i pristalica sofisticiranih tehnologija u službi očuvanja prirodnog okruženja i razvoja lokalne zajednice – navode na sajtu ”Olimpa”.
Te 2013. smo pisali da je ovaj hotel bio prvi na Zlatiboru u korišćenju termalnih podzemnih voda iz dubina ove planine. Svojih 3.000 kvadrata hotelskog prostora ”Olimp” je tada počeo da zagreva geotermalnom vodom, sa
jednog izdašnog izvorišta pored hotela 100 metara dubokog, kapaciteta oko 12 litara u sekundi. Da bi je koristili za grejanje njenu podzemnu temperaturu od 10 stepeni toplotnim pumpama dižu na 50 stepeni.

U ovaj obnovljivi izvor energije prilično su uložili: projekti, dozvola,istražna prava, bušenje duboke bušotine i automatika pod zemljom, a najviše za nabavku tri toplotne pumpe sa automatikom, ukupno ih je tada koštalo oko 160.000 evra. Pre toga hotel se grejao na lož-ulje, a ovim prelaskom na korišćenje termalne vode za grejanje odmah su počeli da prave uštede i ekološku korist.
Usledilo je potom dobijanje energetskog pasoša, koji je 2013. direktoru hotela ”Olimp” Miodragu Iliću uručio tadašnji ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić. Rečeno je tom prilikom da je energetska efikasnost jedan od uslova prosperiteta Srbije, te da novi objekti koji se grade treba da budu energetski efikasni, a da država razmatra modele pomoći građanima za izolacije zgrada, ugradnju kvalitetne stolarije i efikasnih sistema grejanja.
Za proteklu deceniju pitanje uštede energije svrstalo se među prioritetne,dok je značajna pomoć države i lokalnih samouprava podeljena domaćinstvima, preduzećima i ustanovama da svoje objekte prilagode racionalnijoj potrošnji. A energetski pasoši dobili su na značaju i sada direktno utiču na vrednost nekretnina i dobijanje subvencija.
Ovaj dokument, kako su mediji prošle godine pisali pozivajući se na Pravilnik o uslovima izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, treba da poseduju novoizgrađeni objekti, kao i oni na kojima se obavlja više od 25 odsto rekonstrukcije. Energetski pasoš (sa podacima o potrebnoj energiji za grejanje) postao je uslov za dobijanje upotrebne dozvole za objekat. Stručnjaci izjavljuju da je kod nas propisano da nove zgrade moraju imati najmanje ”C” energetski razred, dok za postojeće nakon intervencije taj razred mora biti poboljšan najmanje za jedan nivo. Navodi se, takođe, da je ovaj dokument potreban i za nekretnine koje se na tržištu prodaju ili iznajmljuju. Sve sa opravdanim razlogom, jer dobro termički izolovana zgrada troši manje energije za grejanje zimi i hlađenje leti, čuva energiju, a ima i duži životni vek.
(objavila ”Politika”, autor B.Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: