”Putni prsten” rasterećuje saobraćaj u turističkom centru

Kružni_tok_kod_hotela_Tornik

Zlatibor je poseban i po tome što se na njemu neprekidno nešto radi i gradi kako bi ta prelepa planina bila po meri i žitelja i njegovih gostiju. Vredna su i redovna ulaganja opštine Čajetina u ovo posećeno turističko mesto, kao i u okolna naselja. Ne samo u kapitalne projekte, nego i u izgradnju i rekonstrukciju puteva, ulica, lokalnih vodovoda… Kako kaže Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina, za protekle četiri godine izgrađeno je i rekonstruisano više od 50 kilometara puteva, a obnovljeno i oko 20 kilometara ulica.
– Skupština opštine Čajetina usvojila je drugi rebalans budžeta krajem avgusta. Budžet je uvećan za dodatnih 740 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava raspoređen je na investicije i kapitalna ulaganja. Značajno povećanje se odnosi na izgradnju puteva i ulica. Nakon usvajanja rebalansa budžeta odmah su počeli radovi na velikom broju infrastrukturnih projekata. Lokalna samouprava se trudi da putnu mrežu ravnomerno razvija u seoskim, gradskim mesnim zajednicama i na Zlatiboru – ističe Đurić. Završnica puta ka aerodromu za zlatiborski turizam važno je oživljavanje aerodroma Ponikve, a radovi na izgradnji širokog puta (dugog osam kilometara) od Sušice preko Tripkove do jezera Vrutci, što je najkraća veza sa aerodromom Ponikve, privedeni su kraju. Novac za taj poduhvat obezbedilo je JP ”Putevi Srbije”, a opština Čajetina rešila je imovinske odnose i izradila dokumentaciju.
– U toku su i radovi na izgradnji obilaznice oko Zlatibora. To je krak puta od magistrale, kod fudbalskih terena hotela ”Palisad’do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obodom naselja Obudovica 3, sve do puta za Semegnjevo – nastavlja predsednik SO Čajetina, dodajući: – To je tek prva faza, dok je druga nastavak radova preko Oka sve do Braneškog polja, odnosno Šljivovice, i buduće petlje auto-puta za Sarajevo. Uporedo sa tim, lokalna samouprava gradi put na Zlatiboru od naselja Kalman do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takav ”putni prsten” značajno će rasteretiti saobraćaj u centru Zlatibora, a žitelji naselja Obudovica, Zova i Karaula neće morati da ulaze u centar.
Đurić ističe da će se rešiti i problem nedostatka parking mesta u centru Zlatibora: – Gradićemo jednu javnu garažu, što će finansirati naše komunalno preduzeće i opština, kao i garažu pored početne stanice panoramske žičare sa 600 parking mesta, čiji je investitor privatnik. A na autobuskoj stanici takođe će biti javna garaža i time dobijamo oko 1.000 parking mesta. Kompletno je završen kružni tok kod hotela ”Tornik”, a završeno je i asfaltiranje nove ulice od tog hotela ka apartmanskom naselju Kalman, zahvaljujući kojoj je Zlatibor dobio novih 240 parking mesta. Na putu za Semegnjevo u toku je izgradnja poslovnog zdanja sa garažama za sva opštinska javna preduzeća.

Kao što smo najavili, na Zlatiboru će se raditi rekonstrukcija Ulice prote Simića, pa zatim ulica od hotela ”Olimp” do Studentskog odmarališta, od hotela ”Tornik” do pasarele.
Po tenderu za rekonstrukciju puteva i ulica, počeli su radovi na presvlačenju glavnog puta kroz Mačkat, put od centra do seoske škole u Mačkatu, zatim put od železničke stanice do centra Semegnjeva, od Golova ka Rudinama i još nekoliko. A radiće se i na ”krpljenju” udarnih rupa na Zlatiboru i u Čajetini – rekao nam je Arsen Đurić.

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: