Predeli za nezaboravne šetnje sa kućnim ljubimcem

kucni ljubimci

Zlatibor se poslednjih godina ističe kao izuzetna ”pet frendli” destinacija. Sve češće ga posećuju turisti sa kućnim ljubimcima, uglavnom psima. Dok je nekada bio izazov pronaći objekat koji prima kućne ljubimce, danas njihovi vlasnici mogu birati između hotelskog i privatnog smeštaja. Takođe, sve je više restorana i kafića u kojima su kućni ljubimci dobrodošli. Uz to, prelepa priroda i mnoštvo staza za pešačenje čine da boravak s kućnim ljubimcem na ”zlatnoj planini” bude nezaboravan. Evo 10 zanimljivih predloga za takav odmor:
1. Izabrati smeštaj koji prima kućne ljubimce – Kućni ljubimci su članovi porodice, pa je razumljivo da turisti žele s njima i da putuju. Prepoznali su tu potrebu hoteli i vlasnici privatnog smeštaja na Zlatiboru pa odlučili da svoja vrata otvore i čovekovom najboljem prijatelju. U nekim objektima za boravak kućnog ljubimca se posebno doplaćuje, pa je najbolje kontaktirati smeštaj i to proveriti. Spisak objekata gde su kućni ljubimci dobrodošli dostupan je na sajtu Turističke organizacije Zlatibor.
2. Posetiti ”pet frendli”restorane – Svetski trend prate i zlatiborski ugostitelji. Bašte restorana i kafića odavno su otvorene i za kućne ljubimce, a sve je više i objekata koji ih primaju u zatvorenom prostoru. Lista ovih restorana i kafića stalno se proširuje, najbolje je na licu mesta utvrditi da li je ljubimac dobrodošao u željenom kafiću. Ako nije ne treba brinuti, u blizini je mnogo objekata kojima ljubimci ne smetaju.
3. Opustiti se na Ribničkom jezeru – Na putu prema Ski-centru ”Tornik”, na osam km od centra, nalazi se Ribničko jezero koje snabdeva Zlatibor pijaćom vodom.
Veštačko je, nastalo 1971. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav. Zbog prelepog ambijenta borove šume jezero je omiljeno zletište turista i meštana. Na Ribničkom jezeru nalazi se i međustanica ”Gold gondole”. 4. Povesti ljubimca u Tić polje na trčanje – Ispod Spomenika (ili, ako se ide autom, desno od puta za Sirogojno) nalazi se Tić polje. S prostranstvom koje mami na
trčanje i igranje sa ljubimcem, kome ovde sigurno neće biti dosadno, pa je ovo odlična lokacija da se potroši višak
energije.
5. Prošetati do Spomenika na Šumatnom brdu – Gotovo da nema gosta koji poseti Zlatibor, a ne prošeta do čuvenog Spomenika na Šumatnom brdu. Staza je uređena i osvetljena, u svako doba dana moguće je uživati u šetnji i svežem vazduhu. A da bi ljubimcu bilo zanimljivije, može se skrenuti levo ili desno sa glavne staze u obližnju šumicu i uživati u malo dužoj šetnji.
6. Nastaviti šetnju do Čukera – Ko se tu nije umorio neka nastavi ka Čukeru (1.359 mnv). Prolazi se pored Jedinog bora, koji je nekada bio sam na proplanku i po tome dobio ime, s tim što je ovaj deo kasnije pošumljen. U toku šetnje vide se čarobni pejzaži, a društvo šetačima prave konji i druge domaće životinje. Staza je malo zahtevnija, ali trud se isplati, jer sa vrha pogled puca na Ribničko jezero, Čigotu, Tornik, Taru, Gradinu…
7. Uživati u netaknutoj prirodi sela Dobroselica – Selo Dobroselica, u kome se nalazi jedan od najlepših vidikovaca Zlatibora, udaljeno je oko 15 kilometara od turističkog centra. Netaknuta priroda ovog sela inspirisala je i filmadžije, pa je ovde snimljeno više filmova i serija. Posetioci uživaju i u obilasku crkve brvnare iz 1821. godine koja je, kao biser narodnog
graditeljstva zlatiborskog kraja, stavljena pod zaštitu države. U Dobroselici se nalazi i Prerast (kameni most nastao urušavanjem pećinske tavanice), prirodni geomorfološki fenomen.
8. Posetiti Vodice – Krajolik koji se nalazi na svim razglednicama sa Zlatibora krije se upravo na Vodicama, naselju udaljenom desetak kilometara od centra planine magistralnim putem prema primorju. Ovo je omiljeno izletište meštana, ali i turista koji dolaze na jednodnevni izlet. Prostranstvo predela prošaranog borovima, ispresecanog rekom Crni Rzav, savršen je poligon za dnevni izlet sa ljubimcem.
9. Upoznati selo Jablanicu – Gostoljubivi meštani, stoletni borovi, prostrani pašnjaci, crkva brvnara iz 1838. godine neki su od razloga zašto vredi posetiti manje poznatu Jablanicu. Udaljena od centra oko 22 kilometra, Jablanica je selo koje se prostire na najvećoj površini u Srbiji. Šetnja prostranim pašnjacima pod najvišim vrhom Zlatibora Tornikom prija i vlasniku i njegovom ljubimcu.
10. Doživeti ”Zlatiborske šetnje” sa iskusnim vodičima – Organizovane šetnje do bilo kog dela Zlatibora moguće su uz iskusne vodiče u okviru ture ”Zlatiborske šetnje”. Uz postojeće, redovne ture vodiči mogu osmisliti i specijalne, posebno prilagođene željama korisnika i potrebama njihovih ljubimaca. Na ovaj način upoznaju se i skriveni delovi Zlatibora, uz spoznaju zašto je ovo najposećenija planina u Srbiji.

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: