Povratak Kaplana posle dvadeset godina na izlagačku scenu

Izlozba-Kaplanovic-slika-2-1

Izložba grafika Beleške prolaznika je Kaplanov put na kojem je vodič vera u sopstvenu misiju kao jedini način da se savlada neizvesnost tog puta, poručeno je na otvaranju izložbe Dragoljuba Kaplanovića Kaplana u Kulturnom centru Zlatibor koju posetioci mogu pogledati do 3. marta.

Kako je učio i svoje đake da nije cilj umetnosti izložba i da se slike ne prave samo radi izložbe, već da ona prati delo stvaraoca kao povremeni presek stanja. Ovaj opus, iz ciklusa Beleške prolaznika, predstavlja povratak Kaplana na izlagačku scenu nakon dvadeset godina.
pored izričitosti i dubine hrišćanske pouke, iz ovih dela pomalja se i sećanje na doba animizma na koje neodoljivo asocira, između ostalog, slika indijanskog poglavice zagledanog u meandre reke, što čini jedinstven, složen umetnikov pogled na svet. Ova je izložba zapravo Kaplanov put, na kojem vodič jeste vera u sopstvenu misiju, kao jedini način da se savlada neizvesnost tog puta, rekla je istoričar umetnosti Kataraina Dogandžić.

Kaplan je aktivan u likovnom životu decenijama, ali retko izlaže. Živi i radi u Užicu kao likovni stvaralac i profesor crtanja i slikanja. Osnovnu i srednju školu završio je u Užicu. Slikarstvo je diplomirao 1987. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Užičanima je poznat i po čuvenom muralu kod Tehničke škole ,,Kit koji je progutao svet”, nastalog krajem devedesetih godina.

Izložbe je otvorena do 3. marta radnim danima od 10 do 17 časova.

Izvor:Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: