Pandemija ”pogurala” servise za dostavu

Crveni ficin kombi za dostavu hrane na Zlatiboru, fotodokumentacija TO Zlatibor

Hrana iz restorana kod nas stiže i ”fićinim” kombijem gotovo pola veka starim, rekoše nam ovih dana na turističkom Zlatiboru, gde su u poslovnom zamahu servisi za dostavu hrane, namirnica i drugog šta treba. U nezgodno vreme pandemije, tokom koga je ovaj vid dopremanja postao potrebniji. Pa su preduzimljivi pojedinci začas ovde pokrenuli takve servise.
Jedan od njih, koji dostavu obavlja pomenutim ”fićinim” kombijem, je Luka Temelkovski, vlasnik užičke porodične pekare ”Luis”. Firmu kojom snabdeva Zlatibor nazvao je prema tom retkom vozilu, ali na engleskom, ”Red comby delivery”. Kaže da je na ideju da na Zlatiboru pokrene servis za dostavu došao krajem prošle godine.
– Sve je krenulo u periodu karantina. Znajući da će ljudima koji borave na Zlatiboru najviše biti neophodna dostava hrane, pića i namirnica, rešio sam sa bratom da pokrenemo servis. Ovaj crveni ”fićin” kombi iz 1978. godine je unikat i znajući da će predstavljati atrakciju krenuli smo s njim u posao – rekao je Luka lokalnim medijima, dodajući:
– Na početku smo radili tako što kad nam, na primer, neko naruči pljeskavicu mi odemo u radnje brze hrane, kupimo i dostavimo. Kasnije, kako se posao razvijao sklopili smo ugovor sa gotovo svim većim restoranima na Zlatiboru i sada gosti iz menija restorana mogu da poruče nešto, a naš servis im to u najkraćem roku dostavi.
Temelkovski ističe da sada sarađuje i sa većim kompanijama zainteresovanim za tržište Zlatibora, a saradnju ostvaruje sa mnogim ovdašnjim restoranima. Posao mu ide dobro i kad karantina nema, a dostavu hrane traže i turisti i meštani.
Na najposećenijoj srpskoj planini ovim poslom bavi se i ”Aladin” dostava. To je takođe porodična firma stvorena da ljudima na Zlatiboru olakša svakodnevicu kupujući, donoseći, dostavljajući što im je potrebno.
– Bilo šta što klijentima zatreba iz lokalnih restorana, prodavnica, pekara, pijace, butika, kada žele lepo da usluže ili iznenadne goste, mi smo tu da isporučimo u najkraćem roku – kaže Ivan Stanić, vlasnik i pokretač ”Aladin” dostave, dodajući da delatnost proširuju tako da mogu pomoći i malim kućnim majstorijama ili većim popravkama u kući, izdavaocima smeštaja, srdačnom dočekivanju i ispraćanju gostiju, kurirskim uslugama…

Ostavi komentar

%d bloggers like this: