Od kraljeve česme do najposećenijeg mesta

kraljeva cesma 1

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Srbije, Zlatibor je po posećenosti destinacija broj jedan u Srbiji. Rekordna poseta je tokom ove zime, a turistički poslanici ističu da su rezervisani brojni kapaciteti i za letnju sezonu, hiljade gostiju ovde provode svoj odmor.

Česma u centru Zlatibora kraj jezera svedok je duge istorije turizma.

Na njoj je spomen-ploča na kojoj piše: „Kralj Aleksandar Prvi, 20. avgusta 1893.”

To je dan najvažnijeg događaja onog vremena, kada je na udaljeni Zlatibor došao mladi kralj Aleksandar Obrenović i podržao nameru zlatiborskih domaćina da ovde, gde duva lekovita „ruža vetrova”, osnuju vazdušnu banju. Na mestu gde je kralj ručao ozidali su ovu česmu, po kojoj su kasnije naselje nazvali Kraljevom vodom.

Usledilo je zatim doba prvih turista, a nakon što je 1908. na oporavku na Zlatiboru boravio i vladar iz druge dinastije, kralj Petar Prvi Karađorđević, nikli su prvi smeštajni objekti: hotel „Kraljeva voda” i vila „Čigota” te prva pekara. Kasnija istorija turizma u znaku je daljeg razvoja i gradnje na Zlatiboru. Ovaj milenijum doneo je planini nove hotele i moderne sadržaje, navalu investitora i veliku graditeljsku aktivnost, vernost domaćeg turiste i sve veće interesovanje stranaca.

Da se ova destinacija razvija u pravom smeru svedoči otvaranje najluksuznijih hotela u zemlji. Takvi hoteli su veoma značajni za Zlatibor, jer se motivišu hotelijeri i ugostitelji da stalno poboljšavaju kvalitet svojih usluga. To je Zlatiboru potrebno, s obzirom na to da pokušavamo da proširimo tržište i na bogate evropske zemlje. Već je, podsećam, poslednjih godina na ovoj planini otvoreno nekoliko manjih hotela, a modernizovani su postojeći. Tu je i savremeno uređeni auto-kamp, koji pohode mnogi kamperi iz sveta – izjavio je nedavno direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović.

Turistička organizacija Zlatibor, napominje on, sve više napora ulaže u promocije zlatiborske ponude u svetu i kod nas. Rezultat je da iz država bivše Jugoslavije, Rusije, Nemačke, Češke, Rumunije, pa i Izraela, Kine, Indije i drugih na Zlatibor dolazi veći broj gostiju nego ranije.

Izvor: Branko Pejović (Politika)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: