Nebeski trkači na stazama ispod Tornika

Nebesko-trcanje-na-stazama-u-centruTornik

Proteklog vikenda u centru ”Tornik” na Zlatiboru održan je grupni pripremni trening naše reprezentacije u ”nebeskom trčanju” (skajraningu), napornoj i zahtevnoj sportskoj disciplini trčanja na planinskim visovima. Pred evropsko prvenstvo u Portugaliji, čije održavanje je najavljeno za treći novembarski vikend u oblasti Sao Pedro do Sol.
Na tom pripremnom treningu učestvovalo je sedam reprezentativaca, među kojima je u Nikola Ilić, rodom iz Čajetine koji živi u Beogradu. Trkači su zadovoljni onim što Zlatibor u tom pogledu nudi: ovo su, po njihovim rečima, staze koje ne treba propustiti, ”zlatna planina” predstavlja vrhunsku lokaciju za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji.
Licencirani planinski vodič i organizator manifestacije Marko Nikolić istakao je specifičnosti tog neobičnog sporta. Skajraning podrazumeva spoj planinarenja i trčanja. Od planinarenja je ”nasledio” prostor u kome obitava, planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše, trčanje. Poslednjih decenija na našim prostorima doživljava izuzetan rast, uz povećanje broja trkača, kvalitetniju organizacija trka, prepoznavanje i uvažavanje od srodnih svetskih sportskih organizacija…
Asocijaciju skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji ”nebeskog trčanja”, ultramaratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju sportskog i planinskog turizma u Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko-tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje, a punopravni su članovi Međunarodne skajraning federacije.
Naredne godine Asocijacija skajraning Srbija organizovaće sedam trka na našim prostorima: na Jahorini, Zlatiboru, Staroj planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjajevini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru. Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirano je za 2. april 2022. godine: ovde će staza biti duga 27 kilometara, sa čak 1.600 metara uspona i spusta.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: