“Oko sokolovo” na Zlatiboru, kontrola parkiranja i snimanje prekršaja

oko sokolovo

Od srede, 01. juna, na Zlatiboru je počela primena savremenog sistema za nadzor i regulaciju saobraćaja „Oko sokolovo“. Ovaj sistem namenjen je suzbijanju nepropisnog parkiranja i drugih komunalnih prekršaja, a pokriva gotovo sve ulice na Zlatiboru i glavnu ulicu u naseljenom mestu Čajetina.

Opština Čajetina se na ovaj korak odlučila prvenstveno zbog nesavesnih vozača koji svoje automobile nepropisno parkiraju na trotoarima, pešačkim prelazima i zelenim površinama, ali i parking mestima koja nisu namenjena njima – kao što je slučaj sa mestima za osobe sa invaliditetom.

Sistem će vršiti automatsku kontrolu plaćanja parkiranja. Vozačima koji nisu platili parkiranje u zoniranom području kontrolori više neće ostavljati dnevne parking karte na šoferšajbnama automobila, već će izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Novine u kontroli i naplati parkiranja uvode se prema Odluci o javnim parkiralištima Opštine Čajetina. Cilj prelaska na novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja jeste modernizacija rada javnih parkirališta, u skladu sa tendencijom lokalne samouprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća.

Kao i do sada, vozači će moći da plate parkiranje slanjem SMS poruke, ili putem nove aplikacije „Parking servisa“, koja je već dostupna za preuzimanje.

Kontrola parkiranja vršiće se u vremenu od 7 do 21 sat, a komunalni prekršaji će se snimati 24 sata dnevno.

Izvor: KJP Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: