Kultura u usponu na najposećenijoj planini

Kulturni centar Zlatibor, foto S.Jovicic

Svoj pečat ustaljenoj slici Zlatibora, sve posećenijeg mesta blagotvorne klime, najduže gondole i izražene gradnje, utisnula je i kultura u 2021.godini. Ređala su se ovde kulturna dešavanja (izložbe, predstave,projekcije, koncerti, predavanja) više nego ikad. Iskoračio je po tome Zlatibor u odnosu na druge turističke centre.
Zamahu kulture, pre svega, pogoduju nastojanja dobrostojeće opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor da ovoj oblasti stvaranja poklone veću pažnju. Zarad potpunije ponude za goste, da tokom odmora zbog kulture ne silaze u Užice i druge gradove. Taj pomak, uz dobru organizaciju programa i sadržaja, plod je ”zahuktavanja” rada novootvorenog zdanja Kulturnog centra Zlatibor.
Ovo moderno zdanje (površine 1.925 kvadrata) sagrađeno je 2019. godine, ulaganjima Ministarstva turizma i opštine Čajetina. U njemu su dvorana za pozorišne predstave i bioskopske projekcije sa 300 mesta, savremena galerija, biblioteka, konferencijske sale, medija-centar i drugi prostori (u delu zdanja su i sobe za smeštaj). Nedostajao je takav objekat turističkoj
planini, osobito za jesenje i zimske programe. Stvorio je uslove za raznovrsne sadržaje, izvođače i publiku, na nivou kakav dolikuje najposećenijoj planini Srbije.
– Kulturni centar Zlatibor, smešten na atraktivnoj lokaciji, sada predstavlja nezaobilazno mesto ovdašnjih dešavanja. Ova ustanova kulture organizuje programe namenjene posetiocima svih uzrasta, promoviše umetničke, kulturne i društvene vrednosti. Predstavlja temeljzlatiborskog kulturnog života, važno odredište za meštane i turiste iz zemlje i sveta – ističe Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor nadležne i za rad Kulturnog centra.
U ovoj godini zdanje je postalo dom izložbama, umetničkim kolonijama, festivalima, pozorišnim predstavama, filmskim projekcijama. Održani su ovde Međunarodni festival sportskog filma, smotra ”Pesničke vatre zlatiborske”, Međunarodni festival folklora veterana, a od predstava igrane ”Neka bude šta bude”, ”Kerovi”, ”Cimet i vanila”, ”Frenki i Džoni”,
”Plastika”, ”E moj, Todore” i druge popularne. Zlatiborska publika dobila je tako priliku da uživa u glumi Slobode Mićalović, Srđana Timarova,Nele Mihailović, Aleksandra Srećkovića Kubure, Suzane Petričević i drugih. Tokom turističke sezone, kad je Zlatibor bio prepun gostiju, dvorana Kulturnog centra često je bila ispunjena posetiocima. – Toliko interesovanje dovoljan je dokaz da je ovakav prostor za kulturna dešavanja zaista bio potreban Zlatiboru – dodaje Živanović.
Galerija tog zdanja istakla se kvalitetnim izlagačkim programom. Vredne postavke smenjivale su se kao u većem gradu, dvadesetak ih je u 2021. održano. Izlagani su radovi klasičnog slikarstva, ali i moderna i apstraktna umetnost (izlagali su ovde Stefan Lukić, Aleksandra Kokotović, Mirjana Fuštić, Ištvan Fusko, Irena Paleček Radmanović, Tanja Nikolajević Veselinov, umetnici iz sveta sa slikama Trebinja i drugi, održan je art simpozijum ”Slikarska duša Istoka”). Pojedine postavke tokom dvonedeljnog trajanja videlo je i preko 500 ljubitelja umetnosti. Predstavljane su izložbe umetničkih fotografija, a istakle su se postavka fotosa ruske carske porodice Romanov, o serdaru Jovanu Mićiću i o proti neimaru Radosavu Simiću. Ističu u galeriji da među umetnicima već vlada interesovanje da ovde izlažu, jer im se dopadaju galerijski uslovi, enterijer i oprema, kao i to što mnogi prate izloženo.
Svoje redovne posetioce ima čitalište u zdanju Kulturnog centra Zlatibor, ogranak čajetinske biblioteke ”Ljubiša R. Đenić”. U posebnim prostorijama održavaju se probe mešovitog hora. Tokom ove zime nastavljaju se raznovrsna dešavanja u stecištu zlatiborske kulture, jer ovde nastoje da ostvare kontinuitet u održavanju programa.

(objavila ”Politika” autor Branko Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: