Japanka Takako radi u Turističkoj organizaciji Zlatibor

Takako

Japanska agencija za međunarodnu saradnju “Japan internacional cooperaton agenci” (JICA) obezbedila je stručnog
konsultanta iz Japana za Turističku organizaciju Zlatibor u periodu od dve godine. To je volonterka Takako Sakai, koja
boravi i radi u Turističkoj organizaciji Zlatibor u okviru programa “Japanski volonteri za međunarodnu saradnju”.
Takako Sakai (na japanskom Takako znači plemenito dete)rođena je u Tokiju. Diplomirala je na Fakultetu za komparativnu kulturu Univerziteta ”Sofija” u glavnom gradu Japana, smer političke nauke (međunarodni odnosi).
– Još kao srednjoškolka bila sam na razmeni, godinu dana živela u Kaliforniji (SAD). Osim toga, univerzitet koji sam pohađala u Tokiju je međunarodna škola, tako da se svi časovi drže na engleskom gde sam usavršila taj jezik – kaže nam Takako.
Nakon formalnog obrazovanja stekla je impresivno radno iskustvo. Od posla u radio stanici, pa u izdavačkoj kući, zatim u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Japana, do marketing menadžera za Havaje, učestvovanja na međunarodnim promocijama, poslova u okviru olimpijskog komiteta u Tokiju.
– Nakon što sam prestala da radim u izdavačkoj kući 2010.godine putovala sam šest meseci oko sveta. To iskustvo me je zainteresovalo za rad u turizmu, jer sam prvi put posetila turističko-informativni centar i videla mnoštvo brošura i mapa, sadržaja svake zemlje. Do sada sam posetila više od 70 zemalja, odnosno 80 destinacija ako uzmem u obzir ostrva kao što su Havaji, Bali i druga.
Dve godine će boraviti i raditi na Zlatiboru, najposećenijoj planini Srbije. – Zlatibor sam prvi put sam posetila krajem februara. Padao je sneg, ali je izgledalo veoma lepo, sve je bilo u belom. Počela sam krajem marta ovde da radim. Zaista uživam u promenljivom pejzažu. Sada mogu da vidim više zelenog drveća i planina, prelepe predele. Sasvim je drugačiji utisak o Zlatiboru u proleće. Smatram da je priroda Zlatibora bogata i da ima šta da ponudi. Radujem se planinarenju i drugim aktivnostima u prirodi – opisuje Takako i dodaje: – Takođe sam primetila da je Zlatibor destinacija za sve generacije. Pogodan je za porodice sa malom decom, za parove i starije osobe. Smatram da je dobro imati raznolikost izbora za posetioce, u kome uživaju na svoj način. Posetila sam, pored ostalog, i muzej na otvorenom ”Staro selo” u Sirogojnu. Zanimljivo je videti kako se nekad živelo na ovim prostorima i to je mesto gde sam zaista osetila život Srbije! Definitivno smatram da je to jedinstveno iskustvo.
Za našu saradnicu iz ”zemlje izlazećeg sunca” posebno impresivni su ljudi na Zlatiboru. – Veoma su otvorenog uma, druželjubivi i gostoljubivi prema svim posetiocima. Smatram da je veoma važan faktor imati takvo gostoprimstvo i atmosferu da bi ovo bila dobra i uspešna destinacija – primećuje Takako Sakai, koja kao svoje hobije ističe jogu, poznavanje vina, flamenko (španski ples), savremenu umetnost i putovanja.
Treba napomenuti da Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA, zahvaljujući kojoj je omogućen boravak i rad Takako na Zlatiboru, pomaže i podržava zemlje u razvoju u skladu sa svojom vizijom ”Povezati svet poverenjem”. Kao najveća svetska agencija za bilateralnu pomoć posluje u preko 150 zemalja, sa oko 90 kancelarija u inostranstvu.JICA kancelarija za Balkan osnovana je 2006. godine u Beogradu. Pruža podršku razvoju i stabilnosti zemalja ovog regiona sa fokusom na oblasti očuvanja životne sredine, razvoj privatnog sektora i održavanje mira.

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: