Gondola ugostila više od 200.000 putnika

Gondola-foto-Slobodan-Joviicic-kraljev-trg

Kabinama zlatiborske ”Gold gondole”, otvorene polovinom januara ove godine, do sada se vozilo više od 200.000 putnika. Među tim mnogobrojnim putnicima, većinom turistima, bili su i dvoje ruskih astronauta – Sergej Kud-Sverčkov i Anastasija Stepanova ovde su se, umesto kosmičkim brodom, u nebo vinuli gondolom.

foto Slobodan Jovičić

I druge poznate privlačili su prizori zlatiborskih predela između centra ove planine i vrha Tornika, preko kojih prelazi najduža panoramska žičara. Vozili su se i glumci, pevači, sportisti, ambasadori, posetioci iz dalekih država poput Indije i Pakistana, strane TV ekipe, mladi folklorci iz Egipta, Moldavije, Ukrajine, osnovci iz Slovenije i Litvanije…Zlatiborska atrakcija je, uprkos pandemiji, pobudila izuzetno interesovanje. Neki znatiželjnici su, kažu, skretali kilometrima s planiranog puta samo da bi iskusili let iznad ”zlatne planine” i doživeli ”jedan drukčiji Zlatibor”.

Ovdašnja opština Čajetina uložila je 13,5 miliona evra u gradnju gondole i uvoznu opremu, a interesovanje za vožnje je toliko da će se uloženo znatno brže vratiti nego što su planirali. Po rečima Milomira Tucovića, izvršnog direktora JP ”Gold gondola Zlatibor”, ova investicija se pokazala kao pun pogodak, ne samo kao posećena atrakcija, već i što se tiče zarade.

– Prihodi su iznad očekivanja. Ni najsmelije prognoze nisu najavljivale ovoliko interesovanje za vožnje i profit koji će omogućiti da se ulaganja u gondolu otplate u upola kraćem periodu od planiranog. Letnja poseta bila je izuzetna, a interesovanja će biti i ove jeseni. Na Zlatiboru se održavaju mnogi seminari, a uz to planina je svakog vikenda dobro posećena. Što se tiče zimske sezone, to je za gondolu (kao što se pokazalo tokom prošle zime kada su redovi putnika bili kod polazne stanice) pravo vreme za vožnje do Tornika na skijanje dugim uređenim stazama – kaže za naš list Tucović.

foto Slobodan Jovičić


Zlatiborska gondola, podsećamo, svakodnevno sa 54 kabine prevozi putnike trasom dugom devet kilometara. Ta vožnja, lagana i udobna, traje oko pola sata u jednom pravcu. Vodi pored hotela ”Tornik”, preko fudbalskih terena, zlatiborske farme, iznad livada i četinara, pa dalje preko Ribničkog jezera (gde je međustanica gondole) i potom se penje do krajnje stanice na Torniku, najvišem zlatiborskom vrhu.

U JP ”Gold gondola Zlatibor” zaključuju da je ova panoramska žičara turistima ponudila atraktivnu alternativu gužvi, sezonskoj vrevi, noćnom životu, a zaljubljenicima u prirodu dala priliku da uživaju u živopisnim i gotovo netaknutim predelima naše najposećenije planine.

(objavila ”Politika” autor B. Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: