Digitalni nomadi rade bez šefova i radnog vremena

nomadi

Lap top pod ruku, dobra internet konekcija i znanje uz radni elan znače u ovo vreme siguran posao i zaradu. Nije bitno odakle se radi, urađeno stiže u svaki kutak sveta. Tako posluju savremeni digitalni nomadi, u koje se ubraja i Elizabet Liz Duong, 27-godišnja Australijanka poreklom iz Vijetnama. Njan ”nomadski” život i rad kod nas nedavno je predstavljen u Inovacionom biznis centru Zlatibor, koji u okviru svog prostora (deo zdanja Kulturnog centra Zlatibor) sadrži i ono što treba digitalnim
nomadima.
Pre dve godine u Srbiju je došla Liz Duong (ili Liz Maos, kako je na jutjubu znaju mnogobrojni pratioci), na drugi kraj sveta, i svidelo joj se.
Ostala je ovde, našla prijatelje i srpski jezik naučila, a za naš narod kaže da je najgostoljubiviji na svetu (hvali i mentalitet, hranu, folklor, smisao za humor). Svojim roditeljima i poznanicima u Vijetnamu poručuje da ovde živi najlepši period mladosti.
Ova hrabra i kreativna devojka, zahvaljujući korišćenju savremenih tehnologija i digitalnih medija, nezavisna je od kancelarije, radnog vremena, šefova i hijerarhije, a finansijski situirana. Na svom predstavljanju u Inovacionom biznis centru Liza je govorila o populaciji digitalnih nomada, načinu tog života, o Zlatiboru kao novom atraktivnom odredištu za savremene nomade.
– Svaki dan kad se probudim jedva čekam da radim, jer imam posao koji obožavam. A radim ga na Zlatiboru, u mestu koje me inspiriše. Bavim se video montažom i digitalnim medijima, taj posao može da se radi bilo gde u svetu i zato sam digitalni nomad – izjavila je ona.
Na Zlatiboru je lako pronašla mesto za rad s dobrim internetom, mada se tome nije nadala. Širom joj je otvorio svoje prostore, što čini i drugim zainteresovanim, ovdašnji savremeno uređeni Inovacioni biznis centar.
– U Srbiji postoji ono što je potrebno digitalnim nomadima: tehnologija,uslovi, jak nivo poznavanja engleskog jezika pogotovo u Beogradu, lepote i dobri ljudi, tako da ima svega za preduzetnike i frilensere poput mene. S tim što na Zlatiboru može da se radi i uživa – ne krije zadovoljstvo ova Australijanka vijetnamskog porekla, koja je sigurnost i red Australije zamenila za lepote Srbije.
Inovacioni biznis centar Zlatibor osnovali su prošle godine opština Čajetina i Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj. Sa namerom da pomognu razvoju preduzetništva i inovacija u ovom turističkom kraju. Centar je brzo postao prepoznatljiv po moderno opremljenom prostoru, start-ap projektima, stručnoj pomoći preduzetnicima, poslovnim iskoracima u skladu s vremenom.
Kad je reč o digitalnim nomadima, direktor IBC Zlatibor Darko Đurović kaže da su ovaj centar i naša najposećenija planina otvoreni za te savremene nomade, kao i za ljude iz dijaspore, mlade koji se u ovaj kraj vraćaju sa svršenih studija… – Naravno i za one koji se doseljavaju na Zlatibor, a takvih je sve više poslednjih godina – ističe Đurović.

Izvor: (objavila ”Politika”, autor B.Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: