Čajetina nobelovcu u čast

Djaci na izlozbi o Andricu u cajetinskoj biblioteci, iz fotodokumentacije biblioteke

Navršilo se u ovom mesecu tačno 60 godina otkada je velikan naše književnosti Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Tu važnu godišnjicu nisu zaboravili u čajetinskoj biblioteci ”Ljubiša R.Đenić”, gde je tim povodom nedavno otvorena izložba ”Čudesni Andrić”.
Reč je o značajnoj postavci užičke Narodne biblioteke, čiji su autori bibliotekari Anđa Bijelić, Dragana Ristanović i Ilija Smiljanić. Prvi put prikazana je u Užicu pre nekoliko godina povodom Dana grada. U njoj je na 15 panoa sažeta biografija i književni rad Andrića kome je, kako su istakli autori izložbe, najveće priznanje što se njegova dela još uvek čitaju sa istim žarom kao i kada je dobio Nobelovu nagradu. Po izjavi Anđe Bijelić, izložba podseća na susrete našeg nobelovca sa važnim
ljudima, ličnim prijateljima, velikim piscima, šta su oni o njemu kazivali i kakve posvete je on njima posvetio. Izloženi su podaci o njegovom radu u diplomatiji, kao i o svim priznanjima koja je stekao.
Otvaranju postavke ”Čudesni Andrić” u Čajetini prisustvovali su i mladi čitaoci Andrićevih dela, učenici čajetinske OŠ ”Dimitrije Tucović” sa svojom nastavnicom srpskog jezika Jagodom Jeremić.
Podsećanja radi, pre 60 godina na svečanosti dodele Nobelove nagrade u Stokholmu Ivo Andrić je pročitao svoj govor ”O priči i pričanju”, navodeći uz ostalo i ovo: ”Moja domovina je zaista ‘mala zemlja među svetovima’, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore, i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog. Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim”, rekao je pisac 1961. kada je primio visoko priznanje Švedske akademije na raskošnoj sceni pred 700 zvanica, u prisustvu švedskog kralja Gustava i članova kraljevske kuće.

(objavila ”Politika” autor B.Pejović)

Slični članci

Ostavi komentar

%d bloggers like this: